De wolf zal altijd slecht zijn als we alleen naar Roodkapje luisteren. 

Afgelopen week las ik deze zin en het zette me aan het denken. Ik vroeg me af: hoe ver moeten we gaan in het onderzoeken van dingen? Hoe nieuwsgierig moeten we zijn?
We hebben allemaal onze eigen gekleurde bril die invloed heeft op wat we zien en hoe we het zien. Onze opvoeding, onze omgeving, onze ervaringen; het beïnvloedt allemaal hoe we kijken en luisteren naar anderen en hen, hun verhalen en de situatie beoordelen. 

Je kent vast wel dat plaatje van die vrouw, waarbij de ene persoon een oude vrouw met hoofddoek ziet en de andere persoon een jonge vrouw die wegkijkt. Of dat plaatje waarin je zowel een konijn als een eend kunt zien. Dat zijn ambigue figuren. Het is één en hetzelfde plaatje, de vlakken en lijnen zijn gelijk, maar toch zien we iets anders.
Wat ambigue figuren heel duidelijk illustreren, is dat je helemaal gelijk kan hebben, maar dat, als je het vanuit een andere hoek bekijkt, de ander ook helemaal gelijk heeft! 
Het is goed om de dingen te bekijken vanuit meerdere invalshoeken. Het geeft je begrip voor de ander, inspirerende inzichten en het verbreedt je horizon. Dat zijn goede ingrediënten voor een gelukkiger leven!

Hoe kunnen we dan zorgen dat we dingen bekijken vanuit andere perspectieven? Nieuwsgierigheid is daarin wat mij betreft de sleutel. Vragen blijven stellen en vooral luisteren naar het antwoord. En ten minste de ander proberen te begrijpen. Een theelepeltje liefde helpt daar altijd bij.
Nieuwsgierig zijn en blijven, dat is dus de kunst! Albert Einstein heeft een prachtige uitspraak over nieuwsgierig zijn gedaan: I have no special talent. I am only passionately curious. Dus je hoeft geen hele speciale talenten te hebben, oneindig nieuwsgierig zijn is voldoende! Dat is nog eens een mooi streven.

Een mooi filmpje dat ik in dit kader zag, is All That We Share. Alhoewel, in dit kader... eigenlijk gaat het filmpje heel ergens anders over (namelijk over (heel verrassend) alles wat we delen). Maar we hebben het nu toch over dingen vanuit een ander perspectief bekijken, dus laten we maar meteen beginnen! Het mooie van dit filmpje is (onder andere) dit:
In plaats van mensen in hokjes te stoppen, blijkt uit het filmpje dat het de moeite dubbel en dwars waard is om nieuwsgierig te zijn en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Dan kom je gegarandeerd tot verrassende inzichten!

Dus wordt (of blijf) maar lekker een Nieuwsgierig Aagje!Elke week inspiratie in je mailbox?! Meld je hier aan!