Is dit alles?
Is dit alles?
Is dit alles wat er is??

 
Herken je het?! Voor mij een stukje jeugdsentiment, want hoe vaak heb ik niet mee staan blèren met dit heerlijke nummer van Doe Maar! Afgelopen week kwam hij weer eens voorbij in mijn speellijst en het viel me op hoe tof de tekst eigenlijk is.
 
We komen niets te kort, we hebben alles - Een kind, een huis, een auto en elkaar - 
Maar weet je lieve schat wat het geval is - Ik zoek iets meer, ik weet alleen niet waar

 Zo herkenbaar! Ook ik had geen klagen, ook niet over mijn werk, maar regelmatig kwam toch de gedachte bij me op: is dit alles? En ik wist het diep in mijn hart: dat was het niet. De vraag ‘wat is het dan wel?’ klonk steeds luider in mijn hoofd.
Ik besloot mezelf een cadeautje te geven: tijd! Tijd om op zoek te gaan. Wat bleek: voordat ik antwoord kan geven op die vraag, moet ik eerst heel andere vragen beantwoorden. Vragen zoals ‘Wat zijn de dingen die me echt blij maken?’
Het werd me langzaamaan duidelijk dat dat is waar je moet beginnen. Bij die wezenlijke vraag ‘wie ben ik en wat maakt mij blij, wat geeft zin voor mij?’


De zoektocht naar zingeving bestaat al sinds mensenheugenis. Het gaat over wat je leven doel en inhoud geeft. Over liefde, waarde toevoegen en bijdragen aan iets dat groter is dan jezelf. Zingeving is de betekenis die het leven voor jou heeft, het is de achterliggende reden waarom jij dingen doet. Het is dat wat jou gelukkig maakt.


 
Maar hoe kom je er achter wat dit is? Wat mij heel erg helpt, is dingen gaan DOEN! Je vindt je zingeving vooral door dingen te gaan doen en op die manier uit te vinden wat er bij jou past. Een goede tip die Jaap Bressers hiervoor geeft is '30 seconden dapperheid'. 

Het is echt geen gemakkelijke opgave, dat weet ik. Alleen al het begin: 'wat is jouw zingeving, jouw Significance', is een moeilijke vraag. Dus 'wat te doen' al helemaal! Want instinctief, diep van binnen weet je wel wat jouw Significance is, maar het is moeilijk onder woorden te brengen. Het is zo moeilijk, omdat het deel van onze brein dat onze gevoelens regelt, geen talig vermogen heeft. Probeer bijvoorbeeld maar eens onder woorden te brengen waarom je zoveel van je partner of een hele lieve vriend of vriendin houdt. Dan kom je vaak met dingen zoals ‘hij is heel lief’, of ‘zij is zo grappig’. Het dekt de lading nooit helemaal toch?!

Om je te helpen jouw zingeving wat concreter te maken, zijn er hele inspirerende workshops (weet ik uit betrouwbare bron 😉). Daarin kan je bijvoorbeeld onderzoeken wat jouw zingeving, betekenis, kortom Significance is en onderzoek je wat de eerste stapjes kunnen zijn die je kunt nemen.  

Alle stappen die na die inspirerende eerste stap komen, zijn ook ‘simpelweg’ een kwestie van doen. Soms blijken dingen die je onderzoekt zijweggetjes te zijn. Maar ook dat is goed om te onderzoeken, het is ook goed om te weten wat het niet helemaal is voor jou. Je wordt er trouwens nooit dommer van en ook in zijweggetjes kan je prachtige uitzichten hebben zeg ik altijd maar!
 
Het gaat erom dat je gaat ontdekken wat er bij jou past. Ga nieuwe dingen doen, stap voor stap, en ontdek wat er bij jou past, waar jij blij van wordt. En realiseer je vooral dat de weg die je aflegt minstens net zo mooi en bijzonder is als het bereiken van je einddoel.Elke week inspiratie in je mailbox?! Meld je hier aan!