ik kan niet slapen
ik kan niet slapen

Afgelopen week deelde ik helemaal flabbergasted op LinkedIn het bericht dat luchtvaartmaatschappij Lufthansa 18.000(!) vluchten zonder passagiers wil gaan uitvoeren, omdat het bang is anders start- en landingsrechten op bepaalde vliegvelden te verliezen. Ik vraag me nog steeds oprecht af hoe je daar verantwoording voor kan en wil nemen.
 
Verantwoording afleggen; vaak denken we daarbij aan dingen die gebeurd zijn in het verleden of zullen gebeuren in de nabije toekomst.
De Native Americans denken er anders over; zij zeggen: “We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar we hebben haar in bruikleen gekregen voor onze kinderen”. Zij denken bij elke maatschappelijke beslissing die genomen wordt zeven generaties vooruit. Anders gezegd: ze leggen verantwoording af aan de volgende generaties, aan de verre toekomst.
 
Hoe anders werkt dat bij ons. Bij ons is kortetermijndenken en winstmaximalisatie troef. Alles voor de directie en de aandeelhouder van nu! En dat is een groot probleem. Doordat keuzes gemaakt worden vanuit de gedachte van het kapitalisme, winstmaximalisatie en materiële groei hebben we geen oog meer voor de volgende generaties en de aarde die we voor hen achterlaten.
 
Een prachtig boek over langetermijndenken voor een kortetermijnwereld is De Goede Voorouder van Roman Krznaric. In het boek wordt een belangrijke vraag gesteld (en de titel verklapt het al): zijn we goede voorouders?
Een vraag die een mens aan het denken kan zetten en wellicht ook een beetje zin geeft aan het leven dat wij leiden.


Voorin het boek De goede Voorouder staat een prachtig gedichtje van Drew Dellinger. Een gedichtje dat zo mooi en vol liefde voor de volgende generaties is dat ik het nog een keer wil delen met jullie. Het is het gedichtje waar ik dit bericht mee begon:
 

het is 03.23 uur
en ik kan niet slapen
omdat mijn achterachterkleinkinderen
mij in dromen vragen
wat deed jij toen de aarde uit elkaar viel?


Een mooie vraag om eens bij stil te staan

 


Ps. Ben je op zoek naar meer inspiratie over een goede voorouder zijn? Ik vond het (ook) op de site GoedeVoorouder.nl