Foutje, bedankt!

‘Als wat je doet niet werkt, doe het dan anders.’ Dat klinkt heel logisch, maar de werkelijkheid is vaak weerbarstiger. Want als het niet werkt, zal er wel ergens een fout zijn gemaakt. En dat kan nooit goed zijn, toch? Helaas hebben veel mensen angst om fouten te maken. Ook ik ben er niet zo goed in moet ik eerlijk zeggen. Want wat zullen anderen wel niet van mij vinden als ik een fout maak?
 
Fouten maken heeft (helaas) een hele negatieve bijklank. Je mag geen fouten maken, want dan zou je hebben gefaald. Gek eigenlijk, want als je geen fouten maakt, hoe kan je dan leren? 
 
Voor een kind dat nog klein is, is fouten maken de gewoonste zaak van de wereld. Een peuter die leert lopen, maakt continue fouten. En leert ervan hoe het blijkbaar niet moet. Zou het op een andere manier misschien wel lukken? De aanmoedigingen zijn niet van de lucht: goed zo, ja, nog een keer! Wat zijn mensen die in je geloven en dat hardop naar je uitspreken een geweldige stimulans om na het vallen letterlijk weer op te staan! Waarom doen we dat eigenlijk niet vaker?!

Maarten van der Weijden geeft ons een prachtig voorbeeld. In 2018 lukte het hem niet de Elfstedentocht helemaal uit te zwemmen. Er waren genoeg mensen die hem afraadden om het nog een keer te proberen. Maar ook genoeg die hem juist aanmoedigden om nog een keer een poging te wagen. Hij besloot er nog een keer voor te gaan en ging na wat hij anders moest doen dan de eerste keer (zo was het bijvoorbeeld de tweede keer in juni, dan zijn de nachten korter).
Het mooie is dat Maarten van der Weijden het niet eens het belangrijkste vond of hij zou 'falen' of zou 'slagen', als hij maar zoveel mogelijk geld op zou halen voor zijn 11 goede doelen. Dus ja, wat is dan falen?! Dat bepaalde Maarten van der Weijden helemaal zelf!

Net zoals bij Maarten van der Weijden het geval was, gaan veruit de meeste dingen de eerste keer of keren niet zoals je had bedacht. Als je iets wilt leren, zal je fouten MOETEN maken.
Als je het zo stelt is fouten maken niet erg toch? Als je er maar van leert! James Antony Froude zei het zo: ‘Fouten zijn vaak de beste leermeesters.’ Als we er dus van uit gaan dat fouten maken noodzakelijk is om te kunnen leren en groeien, dan is het goed lief voor jezelf en elkaar te zijn als ik, jij of een ander een fout maakt. Net zoals bij het leren lopen, hebben we op dat moment veel meer aan aanmoedigingen dan aan veroordelingen. 

Dus: wees niet bang om fouten maken, ga leren! En spreek jezelf en anderen moed in als een fout gemaakt wordt. Kijk verder dan de fout, leer ervan. Van die van jezelf en die van anderen. Dan is een fout ook nog eens dubbel zo effectief!

En ik weet het: fouten maken en groeien vereist heel wat moed. Dus moedig jezelf en elkaar vooral aan het (nog) een keer te proberen. Vallen en weer opstaan, dat is het devies. Want we zullen nooit groeien als we niet af en toe eens lekker de fout in gaan. Of niet natuurlijk, want jouw moed zal je vroeg of laat laten lopen, rennen en misschien zelfs wel laten vliegen!!