Ik doe het niet meer, ik doe er niet meer aan mee

Een vriendin van mij zei het een tijdje geleden: ik kijk geen nieuws, ik word er alleen maar naar van. Mijn eerste gedachte was: maar dan ben je toch helemaal niet op de hoogte? Maar gelijk daarna kwam de realisatie: op de hoogte waarvan dan?!

De journalist Charles Groenhuijsen zegt het heel mooi: wij als journalisten moeten ons realiseren dat journalistiek als een spiegel is. Onze kijkers en onze lezers zouden in deze spiegel de wereld moeten zien zoals die is. Maar dat is niet zo! We laten een spiegel zien die beslagen is. De spiegel laat alleen de negatieve kant van het leven zien. Want goed nieuws is geen nieuws, dat is de boodschap die de journalisten geven.

En hij heeft gelijk: de journaals van de NOS en RTL, de koppen van de kranten, ze brengen bijna alleen maar verhalen van oorlog, natuurrampen en ‘succesverhalen’ van rijken die nog rijker zijn geworden. Het kan toch niet ècht zo zijn dat de dingen die in de wereld gebeuren alleen maar zo deprimerend zijn? Als je dat elke dag voorgeschoteld krijgt, ga je er ook in geloven. Dat lijkt me niet de bedoeling.

Het doet mij denken aan de tekst van een liedje van Kinderen voor Kinderen:

Als ik de baas zou zijn van het journaal – dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever – de hele wereld werd meteen een beetje liever –want ik negeerde alle narigheid totaal. 

De grote mensen op 't journaal staan vaak te zeuren - nou ja, dat zal soms ook wel best eens nodig zijn - maar wat ik graag op TV zou zien gebeuren - dat is nieuws waarvan je denkt: "ha fijn". 

 


Als ik wakker word, luister ik naar radio 1 op mijn radiowekker. Ik merk dat ik hem steeds vaker en sneller weer uit zet. Is het kop-in-het-zand politiek?!

Ik volg het nieuws echt wel hoor, ik kijk regelmatig het Jeugdjournaal en ik neem aan dat de Happy Activist en BrightVibes ook als nieuwsbron tellen?!
Want dat is pas nieuws waarvan je denkt "ha fijn”!

Door alleen al (ook) ander nieuws te volgen, wordt mijn wereld een stukje beter, een stukje mooier. Hoe simpel kan het zijn?! 

Ik houd me overigens altijd aanbevolen voor meer "ha fijn”, dus gelijk maar een oproepje: als jij een nieuwsbron weet met goed, opgewekt en vrolijk nieuws, laat het me dan vooral weten!

Moraal van het verhaal: laten we met z'n allen op zoek gaan naar meer positief nieuws in deze wereld. Er is genoeg!
Ik heb de stellige overtuiging dat we door goed nieuws blij en geïnspireerd worden, en daar -bewust of onbewust- ook naar gaan handelen.
Leuke bijkomstigheid is dat we zo zelf ook weer een klein steentje bijdragen aan goed nieuws en dus aan een betere wereld. En het mooie is dat alles telt, niet alleen de 'grote' dingen, maar juist ook dingen die klein lijken! Het goede gevoel dat jij een voorbijganger kan geven door bijvoorbeeld alleen maar gedag te zeggen, of het goede gemoed dat jij krijgt als jij iets doet wat er voor jou toe doet; het is allemaal goed nieuws! Het draagt allemaal bij aan een mooiere wereld.

Ik wens jullie (en mijzelf niet te vergeten) daarom vooral veel plezier en vrolijkheid met goed nieuws.