Tips & Links

 

Ondernemer - Haal meer uit je boekhouding!

Een boekhouding bijhouden is voor een ondernemer essentieel voor de aangifte btw, IB en VPB.

Maar dat is niet alles wat u met uw boekhouding kunt doen! Dit voor vele ondernemers ‘noodzakelijk kwaad’ kan ook gebruikt worden als hulpmiddel om uw onderneming (nog) beter te laten draaien.

Kwartaalcijfers kunnen helpen om je onderneming gezond te houden, bijvoorbeeld door brutomarges te vergelijken met die van andere kwartalen. Wijkt dit percentage af, dan kan de oorzaak tijdig achterhaald worden, zodat de afwijking zich niet voortzet.

Zo zijn er nog veel meer parameters die voor het oprapen liggen. Meer weten? Kijk dan hier.

Ondernemer (IB)- Aftrekbare onkosten - zonder bon geen aftrek?

Zoals al op deze website staat (zie hieronder), kan alles wat zakelijk gebruikt wordt in principe worden opgevoerd als ondernemerskosten.

Maar hoe zit dat als je geen bonnetje (meer) hebt? Zijn de kosten dan ook nog aftrekbaar? En wat zijn de mogelijkheden bij de aftrek van de BTW zonder bon? Lees er hier meer over. 

Factuurvereisten: niet alleen postbusnummer op factuur

Het komt wel eens voor dat op een factuur alleen het postbusnummer van de leverancier of de afnemer staat. Dit kan tot problemen met de fiscus leiden.

Voor meer informatie over factuurvereisten, klik hier

Ondernemer (IB)- Aftrekbare onkosten
Alles wat zakelijk gebruikt wordt, kan in principe worden opgevoerd als ondernemerskosten. De Belastingdienst heeft daar geen oordeel over.

Door zaken op te voeren als ondernemerskosten, wordt de winst lager en betaal je minder belasting. Aankopen tot een bedrag van €450  kunnen in een keer geboekt worden als kosten, daarboven moeten ze per jaar worden afgeschreven op de waarde. Deze afschrijving kan dan geboekt worden als kosten.

Ondernemer - BTW oninbare debiteuren

Worden je facturen niet betaald? Vanaf 1 januari 2017 zijn de regels rond het terugvragen van de BTW op oninbare debiteuren veranderd en wordt het allemaal iets gemakkelijker!
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/teruggaaf-btw-oninbaar

 

 Handige links:

MVO: Ik ga starten met MVO

FiscAlert: de slimste tips in geldzaken

Het RB voor het MKB - veelgestelde vragen

Tips  van de Consumentenbond voor de aangifte Inkomstenbelasting - particulier

Tips voor de aangifte Inkomstenbelasting - ondernemers  (site Ik ga starten)Ondernemer (BTW) - KOR

Indien u op jaarbasis maximaal € 1.883 aan btw (na aftrek van voorbelasting) verschuldigd bent, komt u in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). In dat geval hoeft u een deel van de btw niet te voldoen. Er geldt zelfs een vermindering van 100% indien u op jaarbasis niet meer dan € 1.345 aan btw verschuldigd bent. Klik hier voor meer  informatie.

 

Urencriterium: is het bijhouden van een urenstaat verplicht?

Voor een aantal belangrijke fiscale tegemoetkomingen geldt dat u minstens 1.225 uur in uw bedrijf moet werken. Grote vraag blijft altijd hoe nauwkeurig u de uren moet registreren.

Onlangs was er hierover een zaak voor de Rechtbank Noord-Nederland . Wat speelde er en wat heeft u eraan? Lees het in dit artikel.